UŽASNI ŠEFOVI KOJI UNIŠTAVAJU LJUDE I FIRME: 9 stvari koje šefovi rade, a zbog kojih i najbolji radnici daju otkaze!

Neverovatno je koliko često možete čuti šefove kako se žale da njihovi najbolji radnici odlaze.

Oni krive lenjost radnika za davanje otkaza, a niko ne razmišlja da radnici možda ne odlaze zbog posla, već baš zbog njih – šefova!

1. Radnike preopterećuju poslom

Radnike preopterećuju poslom

Foto: businessinsider.com
Ništa ne sagori dobrog radnika kao previše posla. Zatrpavanje poslom na dobre radnike utiče tako što oni misle da su zbog nečega kažnjeni, a svi znamo da su radnici koji su pretrpani poslovima, na kraju kontraproduktivni.

Ako već želite da svom radniku nadenete mnoštvo novih obaveza, onda ga unapredite. Marljivi radnici daće sve od sebe kako bi tu novu poziciju opravdali. Povećanje plate, kao i unapređenje, odlični su vidovi stimulacije radnika! Ukoliko samo dodate poslove svojim radnicima, bez ikakvih pohvala i promena, oni će otići tamo gde će ih više poštovati!

2. Ne prepoznaju i ne nagrađuju naporan rad

Ne prepoznaju i ne nagrađuju naporan rad

Foto: businessinsider.com
Lako je omalovažiti nečiji rad. Ono što je teško jeste pohvaliti tuđi rad, a šefovi treba upravo to i da rade. Moraju bolje da komuniciraju sa svojim zaposlenima kako bi saznali šta ih čini zadovoljnim na poziciji na kojoj rade, a potom, kada prepoznaju trud i kvalitet, da isti i nagrade.

3. Nije ih briga za zaposlene

Nije ih briga za zaposlene

Foto: businessinsider.com
Više od polovine radnika koji napuštaju svoja radna mesta, to rade upravo zbog lošeg odnosa sa nadređenima. Pametne kompanije znaju kako da izbalansiraju odnose šefova i zaposlenih i da razdvajaju privatan od poslovnog odnosa, ali tako da taj odnos i dalje bude human.

Šefovi koji slave uspehe svojih zaposlenih i koji su empatični prema onima koji prolaze kroz teška vremena, su šefovi koji imaju najbolje i najvrednije zaposlene.

4. Ne ispunjavaju data obećanja

Ne ispunjavaju data obećanja

Foto: linkedin.com
Obećavajući ljudima nešto postavlja vas na mesto od kojeg vode dva puta. Ili ćete ih učiniti srećnim tako što ćete ispuniti obećano, ili ćete učiniti da zbog neispunjenog obećanja odu. Kada ispunite obećano porastete u očima svojih zaposlenih kao čovek od reči i onaj kome se može verovati. Ali, kada obećanje ne ispunite, padate u njihovim očima i postajete ljigavi i nemarni.

Uostalom, ako šefovi ne stoje iza svojih reči, zašto bi bilo ko drugi?

5. Zapošljavaju i unapređuju pogrešne ljude

Zapošljavaju i unapređuju pogrešne ljude

Foto: livescience.com
Kada šefovi zaposle ljude koji nisu kompetentni za određeni posao, to demotiviše one radnike koji moraju da rade sa njima. Unapređenje pogrešnog radnika je još gora stvar! Takve stvari radnici smatraju kao veliku uvredu i dovoljan razlog da odu iz firme.

6. Ne dozvoljavaju radnicima da prate svoje strasti

Ne dozvoljavaju radnicima da prate svoje strasti

Foto: cbsnews.com
Talentovani zaposleni su veoma strastveni. Pružajući im priliku da prate svoju strast poboljšaće njihovu produktivnost i zadovoljstvo na poslu. Međutim, mnogi šefovi zahtevaju da njihovi radnici rade “unutar kutije” jer smatraju da će na taj način njihova produktivnost biti bolja, što je velika greška.

7. Ne uspevaju da prepoznaju umeće svojih zaposlenih

Ne uspevaju da prepoznaju umeće svojih zaposlenih

Foto: empowernet.com.au
Kada imate talentovanog zaposlenog, na vama je da mu pronađete polja na kojima će proširiti svoje umeće. Oni najtalentovaniji uvek će želeti da čuju povratnu informaciju o onome što su uradili, a posao šefova je da im to pruže. Nažalost, u suprotnom, njima će posao dosaditi i lako će naći bolji koji će uvideti njihove potencijale.

8. Ne uspevaju da angažuju kreativnost svojih zaposlenih

Ne uspevaju da angažuju kreativnost svojih zaposlenih

Foto: businessnewsdaily.com
Najtalentovaniji zaposleni teže ka tome da usavrše sve ono čime se bave. Ukoliko im sloboda promene i inovacija bude oduzeta oni će posao vro brzo zamrzeti. Zaključavanje želja za kreativnim radom tako zaključava i firme.

9. Ne uspevaju da intelektualno uzdignu svoje zaposlene

Ne uspevaju da intelektualno uzdignu svoje zaposlene

Foto: tweakyourbiz.com
Odlični šefovi izazivaju svoje zaposlene kako bi na što bolji način odradili posao. Umesto da postavljaju previsoke ciljeve koje niko ne može dostići, pravi šefovi pomažu svojim zaposlenima kako bi sami sebi postavili visoke ciljeve i kako bi ih uspešno prešli. Šefovi bi trebalo da postavljaju ciljeve koji će zaposlene izvlačiti iz svojih komfornih zona i koji će od njih iziskivati inteligenciju i logička razmišljanja.

10. Ako želite da zadržite svoje talentovane i vredne zaposlene, morate dobro razmisliti o tome kako se prema njima odnosite. Morate ih svojim ponašanjem naterati da žele da rade baš za vas!

Ako želite da zadržite svoje talentovane i vredne zaposlene, morate dobro razmisliti o tome kako se prema njima odnosite. Morate ih svojim ponašanjem naterati da žele da rade baš za vas!

Ostavite komentar

Saznao je da ga žena vara već 10 godina a onda joj je priredio iznenađenje iza leđa koje neće zaboraviti dok je živa

PROŠLI SU KROZ SAM PAKAO: Niko nije znao zbog čega je dečak bolestan, a onda je doktor uradio nešto zbog čega će mu njegovi roditelji ostati dužni dok su živi! Evo i šta